Astro overvåker taxfree-butikkene på Norges største flyplasser

0

Taxfree-butikkene er for mange av oss et yndet stoppested, både på inn- og utreise, når vi flyr til spennende reisemål utenfor Norges grenser.

På Norges største flyplasser blir vi loset stødig gjennom lokkende butikker med et enormt utvalg, fristende tilbud, og priser vi ikke finner maken til utenfor flyplassens grenser.

For enkelte kan denne fristelsen overgå evnen eller viljen til å betale for varene, og for Travel Retail Norway (TRN) – som drifter taxfree-butikkene ved landets største flyplasser – er svinn i form av butikktyveri en konstant risiko.

Det beste tiltaket for å forebygge og forhindre butikktyveri er et solid og effektivt overvåkingssystem. For å sikre sine butikker henvendte TRN seg derfor til Astro AS – en av landets fremste eksperter på overvåkingsløsninger.

– TRN er vår største kunde og da er det desto viktigere at vi leverer en god løsning, sier daglig leder Kristinn Olafsson i Astro.

 

– 420 overvåkingskameraer i sving

Astro AS er en totalleverandør av overvåkingssystemer. De designer, drifter og vedlikeholder komplette sikkerhetsløsninger.De ti seneste årene har Astro hatt ansvaret for overvåkingen av alle duty free og taxfree-butikker på fem av Norges største flyplasser:

  • Oslo lufthavn, Gardermoen
  • Bergen lufthavn, Flesland
  • Stavanger lufthavn, Sola
  • Trondheim lufthavn, Værnes
  • Kristiansand lufthavn, Kjevik

 

– Alt i alt har vi 420 kameraer i sving, fordelt på om lag 20 til 25 taxfree-butikker på disse fem flyplassene, forteller Olafsson.

 

 

Astro:

  • Etablert i 2000
  • Tre faste ansatte
  • Totalleverandør av overvåkingssystemer med 18 års erfaring
  • Drifter overvåkingssystemene i taxfree-butikker ved fem av landets største flyplasser
  • Partner av Elektronix helt siden oppstarten */

 

Taxfree-butikkenes første forsvarslinje

Fordi tradisjonell varesikring er for ressurskrevende for taxfree-butikkene, er det hovedsakelig kameraene som utgjør butikkenes første forsvarslinje.

– Kameraene benyttes i svinnforebyggende arbeid, og sørger for visuell registrering av alle prosesser i taxfree-butikkene, fra kassasystemer til lagerlokaler. Kundetyverier er vanligst, men også butikkansatte, vaskepersonell og ansatte ved andre virksomheter ved flyplassen utgjør en risiko, forklarer Olafsson.

Kameraene benyttes også i en rekke andre viktige prosesser, som for eksempel kundetelling og atferdsanalyse, samt til visuell justering og optimalisering av virksomheten.

 

Muliggjør umiddelbar handling ved butikktyveri

Alle kameraene i overvåkingssystemene ved de fem flyplassene er IP-kameraer koblet sammen i et felles nettverk, som styres fra en sentral «hub» ved hver enkelt flyplass. Alt betjenes manuelt av et sikkerhetsselskap i butikkenes åpningstider.

Dette bedrer responstiden, og muliggjør umiddelbar handling ved tilfeller av butikktyveri.

– Dersom det mangler et par solbriller kontaktes vaktene, som finner ut hvem som har stjålet dem og iverksetter tiltak, sier Olafsson.

 

Kamuflerer kameraene i butikklokalene

En optimal CCTV-løsning ser alt som foregår i butikken uten at kameraene selv tiltrekker seg oppmerksomhet. Når Astro designer sine systemer må de derfor ta høyde for lokalets utforming og design.

– Gardermoen er et godt eksempel på dette. Vår kunde, TRN, vil selvsagt at alt skal være utseendemessig pent, så vi samarbeidet med deres arkitekter for å ivareta krav om utseende, forteller Olafsson.

– Vi folierte kameraene i tilpassede farger for å kamuflere dem i butikklokalene, og installerte blant annet kameraer festet til de store, kunstige metalltrærne som utgjør deler av belysningen i Gardermoens taxfree-butikker.

 

Systemet er bygget opp sten for sten

Dagens system, bestående av totalt 420 kameraer fordelt på de fem flyplassene, er bygget opp sten for sten siden arbeidet med digitalisering av overvåkingssystemene på flyplassene startet i 2012.

Astro besluttet tidlig at de utelukkende ville benytte seg av kameraer fra Axis, og Software løsninger fra Milestone – hele løsningen leveres av Elektronix.

– Jeg har jobbet med andre grossister og produkter tidligere. Jeg driver et lite firma så derfor har vi valgt å bli gode på noe, i stedet for å være halvgode på mye, forklarer Olafsson.

 

– Vi får bistand hele veien

Når Astro får i oppdrag å designe et overvåkingssystem henter de inn all nødvendig informasjon om miljø, bruk og formål med systemet.

I likhet med alle andre markeder i teknologiens verden utvikler overvåkingsbransjen seg lynraskt – og tilbud som ble laget for bare et år siden vil i dag allerede være foreldet. Olafsson anser derfor Elektronix som en viktig støttespiller som gjør det mulig for Astro å kontinuerlig tilby sine kunder de beste tilgjengelige alternativene på markedet.

– Vi får bistand fra Elektronix hele veien, og de skisserer ofte løsninger med oss basert på kundens spesifikke behov.

 

– Har en ressurs til alt jeg trenger

Olafsson mener han har fått mye igjen for det gode samarbeidet mellom Astro og Elektronix.

– Jeg har fått en viss kunnskap og tyngde av å ha Elektronix i ryggen alle disse årene. Jeg er jo egentlig bare en trålfisker som kom til Norge i 1997. At jeg nå, godt over 20 år senere, sitter med et firma som drifter overvåkingskameraer på landets største flyplasser er i grunnen ganske artig, synes islendingen.

– Hos Elektronix har jeg en ressurs til alt jeg trenger.

– Han stoler på oss, og vi stoler på ham

Elektronix har også fått mye ut av det mangeårige samarbeidet med Astro. Selskapene har opparbeidet seg en stor tillit seg i mellom, og refererer gjerne kunder videre til hverandre.

– Kristinn i Astro stoler på oss, og vi stoler også ett hundre prosent på ham. Kristinn er veldig ryddig i arbeidet sitt, han gjør en god jobb og sørger alltid for å gi kundene sine det lille ekstra. Det gir oss en trygghet når vi skal referere kunder med behov for hans ekspertise videre, forteller Tine Thorsen, Astros kundekontakt i Elektronix.

– Vi ønsker å samarbeide med de beste i bransjen. Derfor setter vi stor pris på samarbeidet vi har hatt med Astro alle disse årene, og i alle de årene som kommer, avslutter hun.

Les mer...Vis mindre...